FACEBOOK

Заради тормоза на НАП, БСП слуша Горанов в НС

След като 19 минути написа преди месец и половина, а Съюзът на съдиите, Висшият адвокатски съвет и Висшият съдебен съвет поискаха сметка от НАП за незаконни действия и тормоз, работата стигна и до парламента. В петък БСП поиска финансовият министър да коментира пред депутатите темата с поръчковите ревизии с нарочна декларация: „На 11.08.17 г. директорът на дирекция Контрол при ТД на НАП – Бургас изпраща доклад до изпълнителния директор на Национална агенция за приходите – Галя Димитрова. В него се предлага на ЦУ на НАП следното: „Да се извърши селекция на счетоводните фирми и адвокатски дружества, за които имаме информация, че правно обслужват заинтересованите лица, а така също и на съдии от Бургаски административен съд и членовете на техните семейства“, и се прилага справка за всички дела, загубени от НАП Бургас в съда. Самото изготвяне на такъв доклад от държавен служител считаме за неприемливо и недопустимо.

Какво се случва и каква е реакцията на Агенцията. От няколко дни разполагаме с отговор на НАП, подписан от изпълнителния директор Галя Димитрова на Заявление за достъп до обществена информация относно доклада и предприетите действия. В него се посочва следното: „… получено е писмо от ТД на НАП Бургас, ведно с приложен доклад, изготвен от г-жа Пенка Жекова, „… информацията за селекция и анализ на риска във връзка с осъществяване на ревизии и проверки представлява служебна тайна….“, и сега обърнете внимание „… за периода 11.08. – 31.10.17 г. в териториалните дирекции на НАП в цялата страна са възложени общо 39 бр. проверки и ревизии на физически лица с професии адвокати, съдии или счетоводители. От тях 25 са в НАП Бургас …“. Или казано иначе предложението на НАП Бургас за „селекция“ и „наказване“ на неудобни адвокати, счетоводители и съдии е одобрено от централата в София и е започнало изпълнение.

Описаното по-горе представлява безпрецедентен натиск от страна на държавата върху съдии, адвокати и редови български граждани, документиран в официална кореспонденция на Националната агенция за приходите. В правова държава с демократично управление, съдът има последната дума по тълкуването и приложението на закона. Принципът на съдебна независимост е една от гаранциите за това върховенството на правото да не бъде подкопавано от политически натиск.

Репресивни действия срещу адвокати, ангажирани с реализирането на конституционно гарантираното право на защита, и срещу български граждани, потърсили правата си в съда, показва истинското лице на управлението и упражняването на властта, било то на национално или на местно ниво. Ако редови български гражданин изрази несъгласие с решения или действия на орган на държавата, върху него се стоварва цялата държавно-административна мощ: завеждат му се дела, той и семейството му са подложени на проверки, ревизии, разследвания - докато не бъде смачкан, изгонен от работа или бизнесът му не фалира.

По този начин всеки инакомислещ бива „селектиран“ и устата му бива запушена. Затова е и страхът сред българските граждани да изразяват спокойно мнението си. Ние от БСП за България няма да спрем да се борим срещу репресивните методи. Няма да позволим българите да бъдат мачкани, унижавани и притискани. Всеки държавен служител или представител на управляващите, бил той директор на дирекция, ръководител на агенция или министър, който злоупотреби с правомощията си, трябва да си понесе отговорността. Затова:

1. Настояваме за изслушване на финансовия министър Горанов, тук в българското Народно събрание. Той трябва да обясни не на нас, а на българското общество, ползват ли се приходните агенции за натиск върху български граждани.
2. При отказ, от страна на г-н Горанов, ще приемем, че той застава зад действията на своите подчинени и изложеното по-горе не е частен случай в Бургас, а целенасочена политика, водена от правителството”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени