FACEBOOK

Закопчаха шеф на СИК за купуване на гласове

Арестуван е председател на СИК в Плевенска област за купуване на гласове, съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че 8 са получили обвинения за нарушаване на изборния закон. Прокуратурата е образувала до момента 73 досъдебни производства, а борят на сигналите е 534, като от тях 367 са отказани и 8 са изпратени до съответните РИК.
Постановена е и една присъда – 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове, в Мездра. В сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. сигналите сега са се увеличили почти двойно. „При 534 сигнала сега, тогава са били 374. Работата ни на тези избори е доста интензивна, но има пълна координация между институциите”, добави Сотир Цацаров.
Според него схемите за купуване на гласове са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определени елементи от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват, или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули. БСП алармираха, че са изпратили близо 30 сигнала за драстични нарушения в деня на вота във Враца, Монтана, Ст.Загора и Кърджали.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени