FACEBOOK

Забраняват със закон строителството в градинки до блокове

В историческия център не трябва да има небостъргачи, категорична е Фандъкова

Строителството в междублокови пространства в София ще бъде забранено със закон, съобщи кметът на София Фандъкова, цитирана от 24 часа. „Много е важно при новото строителство на високите сгради да се гарантира транспортният достъп. Затова инициирахме и предложихме в МРРБ промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които бяха приети и от Министерски съвет”, каза още тя. По думите й, законът е от 2007 г., правени са изменения във връзка със строителството на метрото, но по същество това са първите промени, с които се цели въвеждането на ред и запазването на зелените площи.
С промените се въвежда нова категория терени за озеленяване в жилищни квартали - междублоковите пространства, в които през годините са били реституирани много имоти и виждате сега какво напрежение има сред хората, каза още кметът.
За да защитим тези терени се въвежда тази законова категория, която не позволява строителство в тях, обясни Фандъкова.
Въвеждат се и допълнителни изисквания за издаване на разрешителни за строеж. За сгради над 50 м и разгъната площ от над 20 000 кв. м разрешително ще се дава само, след като СОС одобри обемно-пространствените планове за всеки обект.
Фандъкова допълни, че в историческия център на града не трябва да се разрешават високи сгради и небостъргачи, които да развалят гледката към планина Витоша.
Има зони, които са подходящи за такъв тип строителство - например новата висока сграда на бул. Цариградско шосе, категорична е тя и допълни, че там се предвижда още едно такова здание и там може да се оформи делови център с модерни сгради. 19' писа по темата за другите кули - в Младост, в Лагера и до Хладилника.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени