FACEBOOK

Домът на БДЖ за продан от ЧСИ срещу 7 млн. лв.

Централата на 152-годишните ни железници официално отива на търг, което вече може да се види от сайта на Регистъра на публичните продажби. Частен съдебен изпълнител (ЧСИ) обяви за продан сградата на БДЖ като част от мерките, които недоволните кредитори на компанията предприеха, за да си приберат просрочените вземания. Продажбата е факт въпреки категоричното уверение на БДЖ, че до разпродажба на активи на компанията няма да се стигне.

До търг се стигна след поредното натрупване на дългове от страна на дъщерното дружество на холдинг БДЖ - БДЖ - Пътнически превози. По-рано зам.-министърът на транспорта Велик Занчев заяви, че задълженията са в размер на 40 млн. лв. Към момента остатъкът от просрочения дълг по втория облигационен заем, който оскъпи с десетки милиони левове е в размер на 103 млн. лв.. Причината за натрупването на дълга е, че още при Кабинета Борисов-1 ръководството на БДЖ, което и сега е същото, спря плащанията. Неефективното управление в т.ч. и от страна на транспортното министерство, начело с Ивайло Московски доведе дружеството до фактически фалит.

От Железниците признаха, че облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Според разпространената от компанията информация двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в за 40 млн. лв. Софийски градски съд (СГС) частично одобри иска на облигационерите в размер на 20 млн. лв. БДЖ вече е със запорирани сметки.

За да бъдат покрити част от задълженията делът на жп превозвача в четириетажната историческа сграда в центъра на столицата е обявен за продажба от ЧСИ - Орлин Мендов. Половината от собствеността е на Холдинг БДЖ, а другата половина - на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ). Началната цена е 7,315 млн. лв., а срокът за оферти е до 2 юли. Търсената цена е доста изгодна за уникалния имот в самото сърце на София.

До сделка обаче може и да не се стигне и държавата отново да извади средства и да плати дълговете.
Разпродажбата на имуществото на жп компанията може да не бъде сведено само до централата на БДЖ. Кредиторите вече се заканиха, че ще престъпят към разпродажба на други активи на дружеството. Сред обезпеченията са над 1200 вагона на БДЖ-Товарни превози (две трети от всички в движение), както и 25-те дизелови мотриси Дезиро от Сименс, които са най-новият подвижен състав на държавната компания. Ако изпълнят заканата си, БДЖ на практика ще спре да работи, което е още една причина държавата да извади пари, за да спаси железниците и да не се стигне до транспортен колапс.

След решението за запор министърът на транспорта Ивайло Московски е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се обсъжда отпускането на безлихвена държавна помощ на БДЖ от малко над 20 млн. лв., които ще дойдат от фискалния резерв. Това означава, че просрочените дългове на БДЖ ще се покриват за сметка на всички български данъкоплатци.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени