FACEBOOK

Детски музей за $21 млн. откриват в София

Детски музей за откривателство и игри на стойност 21 млн. щатски долара се открива в столицата днес, а за гости ще бъде отворен от 2 октомври. Уникалното за България място е построена със 100% финансиране от фондация „Америка за България“, като зданието е пригодено именно за целите на музея.
Концепцията е там да се забавлява цялото семейство, а не родителите да оставят децата да правят каквото им хрумне, докато те търпеливо ги чакат в ресторантчето.
Гледката от една от терасите. Сградата е от енергопестящи материали, отоплението е със слънчеви панели, а оформлението е стилизиран образ на природа (долу), дърво (на заден план, там се намира и градината с билки) и шевица - на преден план. 
На територията на САЩ съществува само един Детски откривателски музей и той се намира в Сан Хосе, Калифорния (на 40 мин. с кола от Сан Франциско) и за да прекарат един там, до него летят семейства от Ню Йорк, Флорида, Тексас. Уникалността му е в това, че там децата сами могат да правят неща, свързани с науката по начин, по който да ги разберат.
Разположен е на три нива, като още от входа децата попадат пред дървото на живота и всички неща по него – от праисторически динозаври най-отдолу, през машини, игри, физика, птици... при внимателно разглеждане ще погълне поне половин час. Четири са механизмите около него, които при въртене, бутане и натискане правят разни неща по дървото да се движат и да святкат.


„Най-трудното в началото е управление на опашките от желаещи“ – предупреждават американските експерти. Над 200 души общо – специалисти в различни области, архитекти, програмисти, създатели на играчки, инженери, археолози, педагози са участвали в съставянето на експозицията.
Тя започва с началото на живота – кът за бебета и едва проходили деца. Те могат да вдигат шум, да събарят дунапренени тухлички, да пълзят по стълби, създадени точно с такава цел. До този кът се намира и стаят за преповиване – съвсем логично.
На едно място са събрани експонати, които разказват за животните, за труда на хората – децата могат само с един лост да направят земетресение и да видят как сградите се удържат или се разпадат. Цяла строителна площадка дава възможност да се работи с истински кран и тухли, които не е ясно къде ще бъдат разтоварени.
Уникално пано със сезоните позволява да се застане на около 2 метра от него и само като ръкомахат с ръце, децата да сменят сезоните, да карат мечката да се скрие в леговището си, щъркелът да отлети, а после отново да поникнат цветя и меца да се върне с търкулване напред.
Капацитетът на „Музейко“ е 500 души по едно и също време, като от опита в САЩ, сходни по размер детски музеи на ден посрещат по около 1200 души. Минималното време за разглеждане на всички експонати и възможности е 2 часа, но това прилича повече на преминаване от едно място на друго. Нормалното време за забавление е около 5 часа, но билетите са еднодневни, защото децата могат да се уморят, да искат да излязат навън, да похапнат и после да се върнат към игрите. „Шумът ще бъде умопомрачителен, това ще бъде детски кошер, но всичките ни досегашни тестове показват, че колкото по-трудно успяват да направят нещо децата, толкова повече искат да се пробват именно там. На всяка от атракциите постоянно ще стои служител – „музейковец“, който ще напътства децата, но също така ще следи и за реда. В магазина на музея могат да се купят странни играчки като зелена еуглена, клетка от кожа, клетка от кост, но всичките са плюшени... Множество игри, книжки с познания са част от асортимента.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени