FACEBOOK

Дебат с шефа на ЕП в Софийския университет

По повод визитата на Председателския съвет на Европейския парламент (включващ председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) в България Информационното бюро на ЕП организира дебат със студенти и млади хора на 21 ноември 2017 г. от 16.30 ч. в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в дискусията е необходима предварителна регистрация тук.

Дискусията с г-н Таяни и членовете на Председателския съвет на ЕП ще бъде под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“ и ще даде възможност на младите хора да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят своите въпроси към политическите лидери на Парламента.
Събитието е част от работното посещение на Председателския съвет на ЕП в София на 21 ноември 2017 г. във връзка с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от месец януари 2018 година. В допълнение към срещите си с министър-председателя, президента и председателя на Народното събрание на Република България по време на краткия си престой в страната г-н Таяни и Председателският съвет също така ще обсъдят с български студенти и младежи представите им за бъдещето на Европа.

В дискусията се очаква да вземат участие над 600 млади хора. Сред темите на дебата ще бъдат актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз като перспективите пред младите хора в ЕС, борбата с младежката безработица, бедността и социалната изолация, възможностите за обучение и пътуване в страните от ЕС, както и проблемите на сигурността, миграцията и защитата на границите.
Предварителна регистрация

Желаещите да участват в дискусията трябва да се регистрират не по-късно от 19 ноември, използвайки този формуляр. За тези, които не могат да присъстват в залата, целият дебат ще бъде излъчван на живо на страницата на Информационното бюро на ЕП и във Фейсбук.

За журналисти
Журналистите, желаещи да присъстват на дискусията, трябва да се регистрират не по-късно от 19 ноември, като попълнят приложения формуляр за акредитация и го изпратят на имейл адрес invitation@apraagency.com.
Основна информация
Антонио Таяни (ЕНП, Италия) бе избран за председател на Европейския парламент през месец януари тази година. Той ще бъде начело на институцията за две години и половина, т.е. за половин парламентарен мандат, като може да бъде преизбран. Председателят представлява Европейския парламент извън рамките на институцията и в отношенията на Парламента с останалите институции на ЕС.

Визитата на г-н Таяни в рамките на Председателския съвет идва в навечерието на важни събития, които ще очертаят бъдещето на Европейския съюз в идните години и затова позицията на младите хора е от изключително значение. Председателският съвет на Парламента е политическият орган на ЕП, който притежава правомощия относно организацията на дейността на ЕП и законодателната програма, предоставянето на правомощия на комисиите и делегациите, както и определянето на техния състав, връзките с останалите институции на Европейския съюз, националните парламенти и трети държави. Председателският съвет се състои от председателя на Европейския парламент и от лидерите на политическите групи.

С участието си в дискусията българските студенти и млади хора ще имат възможност пряко да повлияят върху дневния ред на Съюза и да зададат въпросите си не само на председателя на Европейския парламент, но и на лидерите на политическите групи.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени