FACEBOOK

Горанов ли стои срещу поредния изпищял многомилионен чужд инвеститор?

България, по данни на БНБ, бележи през 2018 г. 40,9% спад на чуждите инвестиции, но писмо на водещия кандидат за концесията на Летище София за 35 г., от когото очакваме 600 млн. лв. кеш веднага и инвестиции за милиарди в следващите десетилетия, потвърди информацията по коридорите на властта, циркулираща от няколко дни.

Тя е, че правителството, ако се вярва на осведомени източници - в лицето на финансовия министър Владислав Горанов и с подкрепата на олигарха Кирил Домусчиев (в построен от когото апартамент живее безвъзмездно, вместо в другите си 3 собствени жилища министърът), е извадило резервен играч, за да измести считания за фаворит до момента – Манчестър авиейшън груп. Големите надежди на британско-китайското партньорство още преди месеци бяха огласени първо от 19 минути.

Компанията от града на Юнайтед се оплаква от промяна на условията, макар да запазва учтивия тон, по английски, и да потвърждава интереса си към цялостната процедура. Много колеги, които не са навътре в темата, даже се бяха изненадали и търсеха смисъла на писмото.

Обръщението към широката публика, въпреки любезността си, е знаменателно и подчертава наличието на проблем. А той е, че не в 12 без 5, а в 12 и 5, властта променя условията на играта и удължава срока за оферти до 3 април. Забавното, но не и за участниците е, че това е четвърти краен срок за тази поредна процедура за концесия на аерогарата.

Предпоследният термин беше 29 януари в 16,30 часа с промяна, обявена на 23 ноември. Третата промяна дойде в първия работен ден на годината, когато крайният срок стана 5 февруари. Четвъртата промяна на този срок изникна в предпоследния работен ден преди изтичането му – на 1 февруари.

Инвеститорът държи популярното сред българите лондонско водещо лоукост летище Станстед, аерогарите в Манчестър и Ийст Мидландс. МАГ признава оповестената по-рано от 19 минути информация, че зад нея стои огромна китайска компания. Тя е назована като „строителния гигант ВСЕG” и „партньор на МАГ”, който в момента изгражда новото пекинско летище Даксинг.

Напомняме, че преди седмица 19 минути огласи неприятния опит на друг сериозен инвеститор – австрийската компания Капш, работеща в 100 страни на 5 континента, за натиск на администрацията върху нея в изгода на близки до Горанов шефове в АПИ и семейно свързаната с един от тях изпълнителна директорка на Шел.

Концесията за летище София трябваше да бъде реализирана още през 2014-2015 г.- от кабинета Борисов 2 по думите на тогавашния невинен министър Московски. Тогава идеята беше абсолютно незаконна – парите да се вземат и да се налеят в бездънната яма БДЖ, където многократно бяха разкривани чудовищни казуси на корупция. А последният й търг се провали заради оплаквания до нашите и европейските власти на най-мощния немски концерн Сименс, на чешката Шкода и на китайски гигант, участващи в нагласената според всички тях в полза на близък до кабинета кандидат процедура.

Източник на 19 минути поднесе официалното обяснение на властта, че трябвало да се прави промяна в закона, понеже при обявяването на процедурата не било съобразено обстоятелство. За партия с 10-годишен управленски стаж това звучи смехотворно.

Оставете стотиците юристи, работещи в правителството и прескъпо наеманите консултанти. Когато ГЕРБ иска – както в случая с отхвърлянето президентското вето за отнемане на имущество на невинни, гласуването става за два работни дена. Така ще стане и с ветото върху цензурата върху медиите посредством GDPR и създаване на Министерство на истината. Даже и изтъкваната като забавящо обстоятелство смяна на министрите на транспорта не важи. Тя беше извършена преди 5 месеца – през септември.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени