FACEBOOK

Гласят Курумбашев за кмет на София?

БСП вече си има вариант за предстоящата битка на местните избори в столицата. Източници на 19’ още преди седмици разкриха, че Столетницата гласи евродепутата Петър Курумбашев за кандидат-кмет на София. Театралното му излизане от евролистата на червените в неделя само препотвърждава тази информация.

По-популярната Мая Манолова още не дава сигурен знак ще се включи ли в гонката. Напомняме, че според самия Курумбашев лидерът на БСП Корнелия Нинова му предложила неизбираемото 9-о място в листата за ЕП. Последва демонстративен отказ от подобно символично участие в евроизборите.

Няма видима причина Левицата да не сложи евродепутата на избираемо място. Може да се каже,че той изкара успешен престой в ЕП и би бил подходящ за листата. Сега обаче от БСП искат да използват гъвкавия имидж на Курумбашев в друго русло.

Припомняме, че първият продуцент на легендарните Ку-Ку започва политическата си кариера през 2007г. именно в ролята на общински съветник от групата на БСП. Именно по време на престоя си в местния парламент той разбира за това как трима общинари са оказвали натиск и са искали подкуп от Росен Плевнелиев, който тогава се занимава с бизнес. Сред искалите рушвет се оказва и настоящият правосъден министър Данаил Кирилов, придружен от Орлин Иванов и Радослав Тошев. Плевнелиев съобщи за това на Курумбашев, а после той на тогавашния кандидат-кмет на Левицата Георги Кадиев. Казусът завърши с извънсъдебно споразумение!

Самият Курумбашев многократно потвърди, че през 2008 г. Кирилов, който тогава е областен управител на София предложил да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както е оферирала компанията, ръководена от Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг.

Само след две години в ОС Курумбашев става депутат от Коалиция за България и влиза в 41-вото и 42-рото НС. В парламента той успява да стане шеф на на Комисията по околната среда и водите. През май 2014г. напуска жълтите павета, за да се отдаде на кампанията за ЕП. Тогава кандидат-евродепутатът получава желаното избираемо 4-то място в евролистата на БСП, но става жертва на „феномена 15/15”.

Мажоритарният вот, който се оказва технически непонятен за мнозина у нас, изпраща е ЕП непознатия до тогава Момчил Неков, който е на абсолютно неизбираемото 15-о място в листата, което съвпада с номера на БСП в бюлетината. По ирония на съдбата (или напълно съзнателно), на предстоящите евроизбори Неков получи неизбираемото 9-о място, което формално беше гласено за Курумбашев.

През 2017г. късметът се усмихва на Курумбашев, който сменя Иляна Йотова в ЕП, след като тя става вицепрезидент на България. Сега обаче той няма да преповтори престоя си в ЕП. Изглежда, че с кампанията си за ЕП БСП вече започва и битката за изборите наесен.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени