FACEBOOK

Втори съд отхвърли претенциите на МК за Ларгото

Тричленен състав на Софийски апелативен съд отхвърли исковете на Министерството на културата (МК) към фирмите, изграждали Ларгото, заради забавяне. Министерството ще трябва да плати и 42 135 лв. разноски.

Според съда строителните работи по етап III са били изпълнени още към 29 декември 2015 г., тоест преди крайния срок, който е бил 20 януари 2016 г. Строителните работи по етап II са били изпълнени също преди крайния срок, но поради бездействието на културното ведомство, са предадени на 25 януари 2016 г., когато е подписан първият Акт образец 15.

Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност, казват магистратите. След като не е налице забава, в полза на ищеца не е възникнало вземане за обезщетение в размер на уговорената в договора неустойка, пишат съдиите в решението си. Това решение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.

Припомнаме, че на 28 ноември 2017 г. и СГС оттввърли претенциите на МК. Товага ведомството претендираше за неустойка по договор от 8 април 2015 г. за изпълнение на обществената поръчка за Античен Културно-Комуникационен Комплекс Сердика – втори и трети етап.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени