FACEBOOK

Връщат царските имоти след спечелени от държавата дела

Има ли сделка между премиера Бойко Борисов и Симеон Сакскуборгготски, които са заедно в момента на посещение в Саудитска Арабия, за ангажарането на държавата със специален закон да върне имотите на царското семейство? Това се питат гражданите след като преди ден 19 минути писа за намерението да се връщат имоти, за които държавата ни преди това е спечелила дела. Те са спрени до постигане на споразумение. Преди три седмици държавата поиска от Софийския градски съд да стопира процесите за „царските имоти”.

„След 6 месеца, ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, делото продължава”, обясни регионалният министър Николай Нанков пред бТВ.
Юристи допуснаха, че е възможно например държавата да предложи да плати на Сакскобургготски за ремонтите в двореца, а той да оттегли претенциите си за собственост. Друга възможност е той да получи правото на ползване, докато е жив.

Врана беше върната на Сакскобургготски през 2001 г. от кмета Стефан Софиянски, като скъпият за стопанисване парк бе дарен на общината, която и сега го поддържа. Държавата заведе делото за собствеността през 2011 г., като си поиска и именията Ситняково, Саръгьол, Бистрица и гори в Рила. През 2008 г. започна делото за имението Кричим, което приключи в полза на държавата през 2012 г. По делото за Саръгьол държавата спечели окончателно съдебната битка, но съдът й нареди да плати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза общо 13 260 лв. разноски за ремонти и слънчеви колектори. Подобна е и ситуацията със Ситняково.

Върховният касационен съд призна правото на Сакскобургготски и сестра му да задържат имението, докато не получат от държавата по 19 329 лв. заради направените разноски. За Царска Бистрица още няма окончателно решение, но на две инстанции спечели държавата. Чака се окончателно решение и по делото за 1414 дка земи край София. И там държавата печели на две инстанции. Явно това ще се случи и с Врана.

Още пред първа инстанция виси искът за 16 500 дка гори в Рила в общо 66 имота. Някои от тях са продадени на три фирми и шансът да бъдат върнати на държавата, дори тя да спечели съдебната битка за останалите, е минимален. Горите бяха дадени на Сакскобургготски през 2002-2003 г. от поземлената комисия в Самоков, докато той беше министър-председател.

И докато лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов е в официалната ни делегация в СА, тук ВМРО обяви, че се противопоставя на "опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски". От партията, която влиза в управлението, виждат опити за „сделка" със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени