FACEBOOK

ВМРО с победа: Цената на електронните цигари без скок, парите от акциза – за пенсии и социални дейности

Цената на електронните цигари без повишение, а парите от акциза ще са за пенсии и социални дейности. Това стана ясно от съвместната пресконференция на ГЕРБ и Обединени патриоти в Народното събрание днес. На нея мандатоносителите обявиха, че са съгласни да преосмислят първоначалното си решение за скок на акциза на електронните цигари, което автоматично щеше да доведе до сериозно увеличение на цената на самия продукт.

Ние, Патриотите от ВМРО, не бяхме съгласни с подобни действия, които ще ощетят потребителите. Това, както и липсата на предварително съгласуване на законопроекта на Коалиционен съвет, беше и нашият мотив да се възпротивим и да не го подпишем. Само ден по–късно ГЕРБ предизвикаха консултации с парламентарната група на Патриотите, на които ние представихме своето виждане, а именно поетапно и с не повече от 50% повишение на акциза, което да е в рамките на допустимото спрямо наложените практики в Европейския съюз.

Подчертаваме, обаче, че това трябва да стане за сметка на печалбата или поне на част нея, така че цената на изделието да остане на сегашните стойности, но и да бъде спазен пазарният принцип – да бъдат зачетени и защитени както правата на потребителите, така и на производителите.

Патриотите от ВМРО категорично настояваме и получихме уверението от партньорите от ГЕРБ, че парите, които ще постъпят в бюджета от новия данък, ще бъдат разпределени за пенсии, здравеопазване, социални дейности и за българските общности зад граница – друга голяма кауза на ВМРО.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени