FACEBOOK

България е №1 продавач на оръжие за ислямистите

Лъжливият доклад за „фалшивите новини” в бг медиите намери още едно опровержение. Ключов „фейк” според него бе наречен износът на наше оръжие за ислямистите в Сирия. Не само Зюддойче цайтунг във вторник, но и международният журналистически консорциум за разследване OCCRP доказаха, че България не просто ги снабдява, тя е ДОСТАВЧИК №1 С ОБОРОТ ОТ 243,3 МЛН. ДОЛАРА ИЛИ 400 715 100 ЛВ. ПО ВЧЕРАШЕН КУРС, КАТО ДОЛАРЪТ ОБАЧЕ БЕ МНОГО ПО-СКЪП ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА. ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО ЗА ТЪРГОВИЯТА Е АМЕРИКАНСКО, А ПЪТЯТ НА ОРЪЖИЕТО ВЕЧЕ БЕШЕ НАРЕЧЕН ЧЕРНОМОРСКИ, КОЕТО СЪС СИГУРНОСТ Е ГОЛЯМА АНТИРЕКЛАМА ЗА РОДНИЯ ТУРИЗЪМ. В разследването участваха и Павла Холцова, Мария Черешева, Роксана Джипа, Дейвид Блос, Роберто Капочели, Анна Бабинец, Фредерик Обермайер и Атанас Чобанов (Биволъ).

„Пентагонът е наел армия от доставчици и поддоставчици, от военни гиганти до фирми, свързани с организираната престъпност, за да достави „съветски“ (според някога законните, а днес несъществуващи лицензи) оръжия и муниции за 2,2 милиарда долара на сирийските бунтовници, воюващи разпръснато срещу Ислямска държава.

Военните фабрики на Балканите и в Източна Европа, които вече работят с пълен капацитет за войната в Сирия, са неспособни да посрещнат търсенето. Репортерите сглобиха картината на сложните линии за доставки от Пентагона за Сирия, използвайки документи за обществени поръчки, данни от маршрутите на кораби, официални доклади, изтекла електронна кореспонденция и интервюта с инсайдъри. Тази програма е различна от вече закрития проект на ЦРУ за въоръжаване на „бунтовниците, борещи се срещу сирийския президент Башар Ал-Асад”. Всъщност, уж насочените към т.нар. опозиция оръжия попадат в ръцете на ИДИЛ, Ан Нусра и другите ислямистки групировки, както се доказа и по складовете им, останали, след като избягаха от Алепо.

Пентагонът купува оръжията през два канала: Управлението за специални операции (SOCOM), което наблюдава специалните операции на всички служби на американските военни и малко известното оръжейно подразделение на америсканската армия Picatinny Arsenal, което се намира в Ню Джърси.

Мунициите се превозват от всички краища на Европа към Турция, Йордания и Кувейт. След това се разпределят на американските съюзници в северна и южна Сирия със самолети и камиони.

Репортерите откриха, че САЩ използват неясно формулирани правни документи, за да скрият Сирия като крайно направление на оръжията. Експерти твърдят, че тази практика застрашава глобалните усилия за борба с трафика на оръжия и поставят правителствата на източноевропейските страни, които продават оръжията, пред риск от нарушаване на международното право. Други повдигнати въпроси са кой точно използва тези оръжия и какво ще се случи с тях след като Ислямска държава претърпи поражение.

Пентагонът започна мащабното изкупуване на оръжия през септември 2015 при президента Обама. До май тази година той вече беше похарчил повече от 700 милиона долара за AK-47, РПГ, минохвъргачки и други оръжия и муниции.
Повече от 900 милиона са договорени за плащане до 2022 и още близо 600 милиона долара са заложени в бюджета или поискани от администрацията на Тръмп. Това прави общо 2,2 милиарда, които Пентагонът се кани да похарчи за сирийските си съюзници.


Харчовете на Пентагона за оръжие по Сирийската програма. България е взела най-много от разплатените вече средства.
Тази финансирана от САЩ линия за доставки към Сирия е подобна на финансирания от Саудитска Арабия канал за 1,2 милиарда евро, разкрит миналата година от BIRN и OCCRP.

Попитан, Пентагонът отговори, че внимателно е проверил бенефициентите и оборудването се доставя „инкрементално“, като „минимумът необходим за незабавни действия“.

SOCOM ще закупи допълнитело оръжия за 172 милиона долара през тази данъчна година. По-рано SOCOM не признаваше за ролята си в Сирийската програма известна като Oбучавай и снабдявай. В писмено становище до OCCRP, Пентагонът потвърди, че секретното подразделение е било натоварено с доставките на оръжия и муниции за сирийските бунтовници. Известно е, че SOCOM подпомага под прикритие американски партньори и в други конфликти. SOCOM не е единственото подразделение на Пентагона, което е доставяло оръжия и муниции за Сирийската програма. Останалите доставки са поверени на Picatinny Arsenal, поделение на армията на САЩ, базирано в Ню Джърси.

Но една мистериозна група поръчки за общо 479,6 милиона долара няма изобщо краен получател. Анализът на тези документи за поръчки направен от BIRN и OCCRP разкрива убедителни данни, че въпросните оръжия са пратени в Сирия. Picatinny е под подозрение за ролята си в доставките към сирийските бунтовници, с оглед на чувствителния характер на конфликта.

Освен, че се разгръща мрежа от милиции срещу Сирийските правителствени сили, бойните действия са описани от експерти като сложна война между проксита, ангажираща Саудитска Арабия, Иран, Турция и Русия. Презентация на Picatinny от март 2017 разкрива, че подразделението ще изземе от SOCOM ролята на доставчик на муниции по Сирийската програма. SOCOM ще продължи да доставя оръжия.
Новоразкритият канал за 2.2 милиарда долара както и по-рано разкритият канал за 1.2 милиарда, финансиран от Саудитска Арабия, Йордания, Турция и ОАЕ, предизвика бум сред производителите на оръжия в Централна и Източна Европа.

Българската държавна фабрика ВМЗ-Сопот, един от основните доставчици на Picatinny, обяви в началото на 2016 г., че планира да добави 1000 работници към персонала си. В предишните три месеца тя вече беше наела нови 500 служители. САЩ традиционно работят с Румъния и България за нетрадиционно въоръжение. Дефицитните доставки също така принудиха Пентагона да занижи изискванията си за оръжията и мунициите.

Наемник на Пентагона, който трябвало да обучава сирийски бунтовници загина на полигон в България, докато манипулира гранати за РПГ, произведени преди десетки години. Въпреки това Пентагонът продължи да използва доставчика на некачественото оръжие (става дума за Алгънс, обект на отделно разследване, преведено от Биволъ).

Има също така и други проблеми. Репортери откриха, че директорите на три фирми сред доставчиците на Пентагона и президентът на критично важен подизпълнител имат сериозни проблеми с интегритета, включително един от тях е бил уличен в плащане на комисионни на чужди агенти, за да гарантира сделки, а друг е свързан с организираната престъпност.

С доставките за сирийските бунтовноци Пентагонът използва твърде необичайна и подвеждаща правна документация, която използва вратичка в системата, създадена за да се предотврати отклоняването на оръжия към терористи, ембаргови страни и военнопрестъпници.

Рой Исбистър, експерт по трансфер на оръжия в неправителствената организация Saferworld, която работи върху превенцията на горещи конфликти каза: „Системата за крайните потребители почива върху яснотата и последващите проучвания. Ако САЩ манипулират процеса и осигуряват параван за други да твърдят, че не знаят за крайните потребители на въпросните оръжия, то цялата система е изложена на риск“.

Патрик Уилкън, изследовател по контрола на оръжията и човешките права в Amnesty International, описа крайните сертификати на SOCOM като „много подвеждащи“.

Румънското, чешкото, босненското и сръбското правителство потвърдиха, че са дали лицензи за експорт за САЩ, а не за Сирия, посочена като крайна дестинация.

Властите от Украйна, България, Казахстан и Афганистан не отговориха на запитванията ни за коментар.
Съгласно ДТО и Общата позиция на ЕС, износителите трябва да вземат мерки, за да предотвратят отклоняването и използването на оръжия и муниции за военни престъпления или за „подкопаване на мира и сигурността“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени