FACEBOOK

Брутална жестокост при износ на селскостопански животни от ЕС, разкри разследване

Ежегодно се експортират 2 млн. глави добитък за Турция, Ливан, Йордания, Израел, Палестина и Египет

Организациите Енимълс Интернешънъл, Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation (TSB|AWF) и обединението Еврогрупа за животните, част от което е и българският клон на Четири лапи, показаха шокиращи кадри от разследването си, доказващи груби нарушения на европейското законодателство при транспорта на живи селскостопански животни от страни от Европейския съюз за Турция, Близкия изток и Северна Африка, както и при клането им.
Разследването, продължило 8 месеца (от юни 2016 г. до февруари 2017 г.) е документирало жестокото отношение и клане на едри и дребни преживни животни по време на дългия им път по земя и море към Турция, Ливан, Йордания, Израел, Палестина и Египет.
Ежегодно около 2 млн. глави добитък се изнасят за тези страни, макар установените там практики при транспорт и клане на животни да са далеч от нормите в Европа и в нарушение на редица текстове от европейското законодателство и международните споразумения.
Разследването доказва неспособността на администрацията в страните от ЕС да контролира транспорта на животни, категорични са авторите.


Резултатите ще бъдат предадени на представители на Европейската комисия и министри на страните от ЕС.
Настоящото проучване е второ по рода си след подробен доклад на организациите Eyes on Animals и Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation относно закононарушенията при износ на селскостопански животни на границата между България и Турция при Капитан Андреево – Капъкуле.
Според доклада, в периода между 2010 и 2016 г. са констатирани масови нарушения, състоящи се в транспорт при прекалено висока температура, липса на достатъчно вода, храна, превоз на прекалено много животни, някои от които не в състояние да издържат дългия път.
Авторите са категорични, че вина за ситуацията носят не само износителите на животни и превозвачите, но и органите, упражняващи контрол на границата. От българска страна това е Българска агенция по безопасност на храните.

Вижте още бтуални снимки от жестокото отношение в нашата Галерия!

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени