FACEBOOK

Бисер Петков: Мин. работна заплата се вдига с 50 лв. догодина

1208 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие тази година, според Националния статистически институт, каза през bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той изтъкна, че все още има голямо неравенство при доходите на хората в различните райони на страната - най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например, - където има инвестиции, доходите растат.

Петков обаче твърди, че правителството успява да повлияе на политиката на доходите с увеличаване на минималната работна заплата и допълни, че за 2019 г. е заложено минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв. и да стане 610. Според министъра България е рекордьор (в ЕС) по ръст на минималната работна заплата, но предупреди, че основният проблем е, че тази класация у нас стартира от много ниско ниво.

Правителството увеличи и размера на помощите за отопление, каза още Петков и допълни: "С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъпът до тези помощи. Поскъпването на тока, както и увеличението на пенсиите са отчетени при определянето на помощта".

Социалният министър съобщи, че помощ ще има и за хората с увреждания. Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8500 са получили направление за такава.

Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. Според министър Петков, за да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер на около 100 лв., трябва сам да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както роднини, така и такива, които се занимават професионално с такъв тип помощ, като е възможно да бъдат наети и работещи пенсионери.

Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и Петков посъветва работодателите да се възползват максимално от това.

Източник: Сега


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени