FACEBOOK

Бизнесът и кметът се разбраха за безизкопни работи, безкомпромисни срокове и срещу сивия сектор

Общината разчита на партньорство с бизнеса за създаване на нови паркинги по районите на София, обяви на среща с ръководители на малки и средни предприятия кметът. Фандъкова получи информация от Съюза на хлебопроизводителите, който дава работа на 2500 семейства в града, че до 60% от зареждането на детските градини и училищата е в сивия сектор.

Кметът веднага определи среща с асоциацията и обясни, че подобен проблем с млекопроизводителите е решен за 30 минути. На конкретен въпрос за неизпълнение от администрацията на съдебно решение от 1 март, което пречи на малка фирма, Фандъкова каза: „Безкомпромисна съм за срокове, контрол и санкции. Ще реагираме в конкретния случай, а едновременно с това в момента променяме нормативната база за отпадане на доста регулации и за свързване между нашите структури. Вече общината и НАП например сами се проверяват за налични задължения, вместо фирмите да вадят отделни документи. Вече имаме над 50 електронни услуги”.

Така кметът обясни и признанието на Министерството на финансите отпреди дни, че София е община №1 по събиране на приходите и бележи 90 млн.лв. излишък. Мариета Захариева, директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия допълни, че и правителството облекчава бизнеса с отпадане на документация на хартия и регистрационни режими, като цитира и конкретните числа. Тя прикани фирмите да бъдат по-активни в контактите, които институцията й осигурява за експорт чрез срещи с чуждия бизнес, който проявява все по-голям интерес към българските производители и доставчици на услуги.

На въпрос за въвеждането на безизкопните технологии, Фандъкова веднага реагира, че все още са много скъпи за нашия стандарт, но тя е наредила недопускане на разкопаване на нови и обновени пътни артерии за полагане на кабели и друга инфраструктура и буквално е наложила с натиск на Софийска вода, Топлофикация, а от тази седмица и на ЧЕЗ да използват именно безизкопни технологии. Тя обясни, че заедно с БАН и правителството, както и с частния бизнес – ИТ фирмите у нас най-често са малки и средни, се прави клъстър.

На срещата Бизнесът пита кмета, организирана от 19 минути, веднага бе подкрепена и идеята за създаване на спортен хакатон. Хакатон технологично състезание за създаване на мобилни предложения. Конкретният проект е във връзка с качеството на града като Европейска столица на спорта 2018. Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев обяви, че официалното встъпване на нашия град ще бъде на 2 декември. Директорката на ИАНМСП пък веднага предложи създаване и на хакатон по предприемачество, което нейната агенция иска да насърчава като част от усилията си за дигитализиране на малкия и средния бизнес у нас.
Друга идея, подкрепена веднага на срещата е за създаване на информационен масив за пътникопотока по основните артерии на столицата, което пък пое като връзка с бизнеса общинският съветник Зафир Зарков.

Председателите на Столичната агенция за инвестиции Владимир Данаилов и на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов поеха мисията да бъдат активни посредници между представителите на малкия и средния бизнес и общината по всички конкретни теми и въпроси.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени