FACEBOOK

Бедни са 50% от пенсионерите и 44% от децата

1.2 млн. българи излезли в пенсия или малко над половината от всички стари хора получават доходи под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това обяви социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол. Два пъти в годината правителството подпомага тези пенсионери чрез т.нар. еднократни допълнителни суми. Петков обясни, че в момента разходът на бюджета на държавата за обществено осигуряване за пенсии превишава 8,5 млрд. лева. А мерките за борба с бедността са свързани с голям финансов дефицит. Според управляващите се търси оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата.

Статистиката на КНСБ, която се отличава от мерките за бедност и неравенство, използвани от официалните органи. Тя сочи, че 71 процента или почти 3/4 от българите получават под жизнения минимум. Икономистът на синдикатите Любослав Костов предатви данни, според които за нормален живот на човек от четиричленно домакинство месечно са необходими 581,31 лв. В София 30% повече.

Според тези данни 27 процента от работещите домакинства у нас получават доходи, по-ниски от прага на бедност. Останалите 45 процента получават доходи между този праг и минималната издръжка. Заедно това са цели 71 процента от населението получава под жизнения минимум. Това са повече от 5 милиона българи.

Анализът на КНСБ се базира на стандартната потребителска кошница от стоки и услуги. Изследването за издръжката на живота е спрямо цените на основните хранителни стоки или разходите за транспорт. През 2017 г. цената на потребителската кошница на едно четиричленно домакинство се е повишила заради слабата инфлация. Цените на стоките са нараснали повече от размера на доходите и това засилва неравенство между отделните социални групи.

При семействата с двама работещи родители и две деца има 22,7% бедност, което е малко по-ниско от средното за страната. Но при фамилиите с 3 и повече деца този дял вече е цели 70,5%
При домакинствата с три и повече деца – равнището на бедност от 70,5% през 2016 г., Бедността при самотните родители с деца достига 47,4% през 2016 г. Самотни майки с деца у нас са около 250 хиляди, а още над 60 хиляди са домакинствата със самотен баща и деца.

Същата статистика сочи, че трудещия се българин получава четвърт от онова, което е изработил. На един изработен лев, работниците вземат около 25 стотинки от работодателите си. В Западна Европа обаче на едно изработено евро наетият получава около 50 евро цента, което е половината.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени