FACEBOOK

БСП поиска оставката на земеделския министър заради тестовете за чума

Прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на БАБХ, включително какви и как са били обявявани обществени поръчки през последните години, каза днес във Варна народният представител от ПГ "БСП за България" Кристиан Вигенин. По думите му, ако това не стане до няколко дни, ще бъде внесен нарочен сигнал, за да бъде задействано държавното обвинение.

Случващото се през последните седмици потвръждава позицията на БСП, че земеделският министър Румен Порожанов трябва да подаде оставка, посочи депутатът.

Той допълни, че някой трябва да понесе политическа отговорност за ставащото в БАБХ.

Естествено е ръководителят на Агенцията да си ходи, но това не значи, че премиерът или министърът не трябва да понесат отговорност за случващото се, уточни Вигенин.

Депутатът каза още, че през следващия политически сезон в парламента трябва да бъдат взети мерки за отстраняване на пропуските в законодателството, защото сега няма контрол върху дейността на БАБХ.

"Поръчката за тестове за чума по дребните преживни животни е поредният цирк и подигравка с хората, които загубиха поминъка си в Странджа", посочи Вигенин. По думите му за пореден път става въпрос за БАБХ и липсата на контрол върху нейните действия, безнаказаността, с която действа и за липсата на съдебен контрол върху нейните решения. "В следващия политически сезон комисията п земеделие в Народното събрание трябва да се занимае с този проблем", категоричен бе той.

Вигенин обясни, че фирмата, на която е била възложена поръчката за близо 350 хил. лв. е създадена преди около месец като компютърна фирма, която вероятно трябва да се бори с компютърни вируси. Той обясни, че няколко дни след като тя получава пълномощно започват преговори специално с нея под предлог, че тя е единствената, която е регистрирана и може да внася такива тестове.

"Офисът на тази фирма се намира на 14-тия етаж в блок 18 в квартал Сухата река в гр. София", заяви Вигенин и допълни, че самият той е живял дълги години там, без да е наясно, че толкова предприемчив младеж живее там. По думите му наличието на офис на ГЕРБ с този блок със сигурност е съвпадение.

"Тези добре информирани и предприемчиви млади хора, които регистрират фирми и малко по-късно получават апетитни парчета собственост или поръчки, са един цирк, който ни се разиграва редовно в България в различни институции, по различни начини. Не може случаят с "Глобул вижън" 2018, и 28-годишния собственик Никола Явахчов да отмине просто така с изявленията на Бойко Борисов и Дамян Илиев, че поръчката се прекъсва", заяви социалистът.

Кристиан Вигенин обясни, че следващата угроза, която вече е на нашата граница, е африканската чума по свинете.

"Предвидливо тази фирма е регистрирана за тестове и за нея. Нали нямате съмнение, че тази поръчка за 350 хил. лв. е само първата стъпка, която е планирана за тази фирма. Разчитайки да се позабравят нещата, следващата стъпка ще бъде доставката на такива тестове", коментира той.

Вигенин обясни, че френската фирма IDVet е със седалище в Монпелие, където е и френската референтна лаборатория SIRAD, а самият управител на фирмата г-н Пoркюе е започнал своята кариера в SIRAD. "Тези факти ни правят подозрителни още повече, имайки предвид, че в поръчката, която е дадена, като обосновка е записано, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна и смъртността достига до 100% и затова трябва спешно да се доставят тези тестове", каза той и допълни, че в същото време след всички драми в Странджа към момента има едно животно обявено за починало от чума, от което са взети проби, но още няма обявени резултати и протокол близо 2 месеца по-късно.

Според него в стадото, в което са били обявени 2 заразени животни в Болярово, вече повече от 40 дни след взимане на пробите нито тези, нито други животни в стадото са болни или умрели.

"Подозрително е и забавянето на взимане на вторите проби. Какво се случва там? Дали причината за всичко това не са опитите да се намери още един начин за източване на европейски и национални средства? Това е нещо, което българската прокуратура трябва да провери", заяви Вигенин. Той подчерта, че левицата ще настоява прокуратурата да се самосезира по тази поръчка и да бъде извършена проверка и други поръчки, които са правени в последните години от БАБХ.

Той коментира, че още не знаем как се подбират фирмите, които дезинфекцират по границите и защо и там вместо търг е имало пряко договаряне с конкретна фирма. 350 хил. лв. за посочените бройки са значително завишена цена.

Кристиан Вигенин заяви, че БСП има следните въпроси към премиера Борисов: "Ако всичко с тази поръчка е изрядно, както твърди БАБХ, защо искате тази поръчка да бъда спряна? На какво основание се разпореждате на Дамян Илиев? На какво основание Дамян Илиев прекратява тази поръчка? Направен ли е анализ, кое е най-изгодно за България? Какъв е проблемът да се обяви една нормална поръчка, на която да се явяват повече фирми и да бъде определена най-адекватната цена? Готов ли сте да инициирате цялостна проверка на дейността на БАБХ? Готов ли сте да поемете Вие или министър Порожанов, политическата отговорност за несправяне и за очевиден опит за източване на средства, да подаде оставка и да се направи цялостен преглед на тази агенция?".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени